هر آنچه باید درباره آزمون علوم پایه بدانید

دانشجوهای علوم پزشکی پس از گذراندن کنکور سراسری و ورود به دانشگاه، بعد از مدتی با یک چالش جدید روبهرو میشوند که آزمونی است با نام آزمون علوم پایه. مواجهه با این آزمون برای دانشجویان سوالات متعددی ایجاد میکند که در این مقاله قصد داریم به مهمترین موارد پاسخ دهیم.
بازه علوم پایه پزشکی و دندان
از بدو ورود دانشجویان به دانشکدههای علوم پزشکی تا حدودا 4 نیمسال تحصیلی دوران علوم پایه نام دارد.
پس از این دوره و گذراندن آزمون پایانی، دانشجویان پزشکی وارد دوره فیزیوپات و استاجری شده و دانشجویان رشته دندانپزشکی دوران بالینی خود را آغاز میکنند.
در این دوره بیشتر به مباحث پایهای علوم پزشکی مانند فیزیولوژی، آناتومی، بیوشیمی و… پرداخته میشود و بیشتر قالب تئوری دارند. در حالی که بعد از ورود به دوران فیزیوپات و بالینی دروس عملی و تخصصیتر افزایش پیدا میکند.
دروس و تعداد واحد گذرانده شده در این دوره تا آزمون
برای اینکه صلاحیت دانشجویان برای شرکت در آزمون علوم پایه سنجیده شود، یک سری شرایط تعریف گردیده که در آییننامه پزشکی و دندانپزشکی به آن پرداخته شده است و در اینجا مواردی را به صورت خلاصه مطرح میکنیم.
شرایط شرکت در آزمون دانشجویان پزشکی:
قبولی در حداقل 46.5 واحد از دروس علوم پایه ( شامل تمامی دروس علوم پایه به جز دروس شناور بین علوم پایه و مقدمات بالینی) به همراه گذراندن حداقل 8 واحد از دروس عمومی و کسب حداقل میانگین نمره 12 برای دروس اشاره شده از ملزومات شرکت در آزمون علوم پایه پزشکی به حساب میآیند.
شرایط شرکت در آزمون دانشجویان دندانپزشکی:
قبولی در تمامی دروس علوم پایه، کلیه دروس عمومی و 8 واحد از دروس تخصصی ارائه شده در دانشکده و کسب حداقل معدل 12 از دروس علوم پایه و عمومی برای شرکت در آزمون علوم پایه دندانپزشکی لازم است.
نکته: دروس تخصصی در محاسبه معدل فوق اثری ندارند.
آزمون علوم پایه
بعد از تایید و تکمیل شرایط مطرح شده در قسمت قبل، دانشجویان خود را برای آزمونی چهارگزینهای آماده میکنند که پس از گذراندن آن میتوانند وارد دوران بالینی و فیزیوپات شوند.
در این بخش به سوالات مهمی که ممکن است برای آزمون ذهن دانشجویان را به خود درگیر کنند میپردازیم.
این آزمون چند مرتبه در سال برگزار میشود؟
آزمون علوم پایه دو بار در سال و در ماههای شهریور و اسفند برگزار میشود.
آیا امکان غیبت در آزمون وجود دارد؟
ابتدا باید این نکته را در نظر داشت که تا زمانی که دانشجویان در این آزمون شرکت نکرده و نمره قبولی را کسب نکنند، امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالینی و فیزیوپات را نخواهند داشت.
حداکثر تعداد مجاز شرکت در این آزمون 3 مرتبه است.
در صورتی که غیبت دلیل موجهی داشته باشد، دانشجویان میتوانند با ارائه درخواست در آزمون شرکت نکنند و بدون از بین رفتن نوبت آنان خود را برای آزمون بعد آماده سازند؛ در غیر اینصورت غیبت به منزله یک مرتبه شرکت در آزمون است. همچنین دانشگاهها نباید اسامی افرادی که واجد شرایط نیستند را ارائه کند.
آیا آزمون نمره منفی دارد؟
خیر، پاسخ غلط به هر یک از سوالات این آزمون نمره منفی ندارد و دانشجویان میتوانند به تمامی سوالات پاسخ داده و آنان را خالی نگذارند.
حد نصاب نمره قبولی در این آزمون چقدر است؟
برای تعیین نمره قبولی ابتدا میانگین نمرات افرادی که جز 5 درصد برتر آزمون هستند را محاسبه میکنند و در صورتی که سایر دانشجویان 70 درصد از این نمره را کسب نمایند در آزمون پذیرفته میشوند.
از چه مباحثی در آزمون سوال طرح میشود؟
دروس طرح شده آزمون در دو رشته پزشکی و دندانپزشکی کمی متفاوت است.
مباحث آزمون پزشکی:
علوم تشریح (آناتومی، بافتشناسی و جنینشناسی)، فیزیولوژی، بیوشیمی، باکتریشناسی، ویروسشناسی، قارچشناسی، انگلشناسی، معارف اسلامی، زبان تخصصی، حشرهشناسی، بهداشت و اپیدمیولوژی
مباحث آزمون دندانپزشکی:
علوم تشریح (آناتومی، بافتشناسی و جنینشناسی)،فیزیولوژی، بیوشیمی، آسیبشناسی، باکتریشناسی، ایمونولوژی، انگلشناسی، روانشناسی، ژنتیک، فیزیک پزشکی، ویروسشناسی، قارچشناسی، معارف اسلامی، سلامت دهان و دندان.
آیا دروس ضریبدار هستند؟
خیر، تمامی دروس دارای ارزش یکسانی هستند و پاسخ به یک سوال جنینشناسی تفاوتی با پاسخ به سوال فیزیولوژی ندارد.
کدام دروس جزو ماژور و کدام جزو مینور محسوب میشود؟
در ابتدا باید به این موضوع توجه کرد که با وجود یکسان بودن ارزش سوالات، بهتر است روی برخی از دروس زمان و وقت بیشتری گذاشت؛ چرا که تعداد سوالات طرح شده از آنان بیشتر بوده و پاسخدهی به برخی از آنان سادهتر است.
به همین جهت دروس به دو دستهبندی ماژور و مینور تقسیمبندی شدند که در ادامه معرفی میشوند.
رشته پزشکی:
ماژور: آناتومی، فیزیولوژی، بیوشیمی و باکتری شناسی
مینور: جنینشناسی، معارف اسلامی، ویروسشناسی، قارچ شناسی، زبان انگلیسی، انگلشناسی، بافتشناسی و درس بهداشت و اپیدمیولوژی
رشته دندانپزشکی:
ماژور: آناتومی، فیزیولوژی، بیوشیمی و باکتری شناسی
مینور: جنینشناسی، بافتشناسی، فیزیکپزشکی، انگلشناسی، قارچشناسی، ژنتیک، ویروسشناسی، پاتولوژی، روانشناسی، سلامت دهان و جامعه و ایمونولوژی
دروس ماژور مباحثی هستند که بیشترین سوالات آزمون را تشکیل میدهند؛ به همین دلیل در صورتی که برای مطالعه مباحث کمبود وقت دارید و صرفا برای قبولی در آزمون تلاش میکنید، پیشنهاد میشود که تمرکز زیادی روی مطالب ماژور داشته باشید. اگر برای نتیجه بهتر یا استریت شدن تلاش میکنید، علاوه بر این مباحث باید بر دروسمینور نیز تسلط کافی پیدا کنید.
مجموعه مینور شامل دروسی است که تعداد سوالات کمی از آنها مطرح میشود. بهتر است در صورت کمبود وقت از اختصاص زمان زیاد برای مطالعه آنها خودداری کنید و تمرکز بیشتر را بر مباحث ماژور بگذارید. و همانطور که مطرح شد در صورت تمایل برای نتیجه خوب مانند استریت شدن نیاز است که به این دروس نیز تسلط کافی پیدا کنید.
نتیجه آزمون چه مقدار اهمیت دارد؟ آیا در ادامه تحصیل تاثیرگذار خواهد بود؟
همانطور که در بالا مطرح شد قبولی در این آزمون از الزامات ادامه تحصیل در مقطع پزشکی است؛ اما سوالی که مطرح میشود این است که کسب نتایج بهتر آیا مزیت خاصی برای داوطلبان دارد؟
یکی از مهمترین مزایای کسب نمره خوب در علوم پایه، امکان استریت (straight)شدن است. در صورتی که دانشجو بتواند جزو 2.5 درصد برتر آزمون علوم پایه باشد میتواند از شرایط استریت شدن استفاده نماید که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
فاکتور اثرگذار دیگر در میزان اهمیت علوم پایه، ثبت این نمره در رزومه تحصیلی دانشجویان است. علیرغم اینکه در حال حاضر ممکن است اثر خاصی در آینده شغلی نداشته باشد، نمیتوان از تاثیر مثبت احتمالی آن چشمپوشی کرد.
همچنین در برخی از دانشگاههای مطرح و بزرگ در صورتی که نمره علوم پایه دانشجو وضعیت خوبی داشته باشد، احتمال اینکه بیمارستان بهتری برای گذراندن دوران استاجری و فیزیوپات آنان انتخاب شود خیلی بیشتر از سایر افراد است.
استریت شدن به چه معناست؟ چه مزایایی برای دانشجویان دارد؟
دانشجویان پزشکی پس از به پایان رساندن دوران عمومی، موظف هستند طرح پزشکی و سربازی را پشت سر بگذارند تا بعد از آن بتوانند به عنوان پزشک عمومی وارد بازار کار شوند یا با شرکت در آزمون رزیدنتی در گرایش تخصصی خود ادامه تحصیل دهند. اما دستهای از دانشجویان میتوانند با استفاده از شرایط استریت شدن بعد از گذراندن دوران عمومی یکبار در آزمون رزیدنتی شرکت نموده و بعد از گذراندن دوران رزیدنتی، طرح عمومی (که موقتا از آن معاف شدند)، طرح تخصص و سربازی را بگذرانند.
در واقع با استفاده از مزیت استریت شدن فرد میتواند مستقیما بعد از پایان دوران عمومی خود، دوران رزیدنتی را شروع نمایند.
چگونه میتوان برای استریت شدن آماده شد؟
همانگونه که در مطالب بالا گفته شد، افرادی که جزو 2.5% برتر در آزمونهای علوم پایه کشوری شوند امکان استفاده از حالت استریت را دارند؛ البته باید شرایط زیر را هم دارا باشند:
1) داشتن معدل کل بالای 16 تا پایان دوران استاجری
2) عدم کسب معدل کمتر از 15 در بیش از 3 نیمسال متوالی
یکی از شرایط خاص برای استریت شدن نیز تشکیل خانواده و ازدواج تا قبل از آزمون پره انترنی است؛ در این حالت شرط معدل تاثیری در روند کار نخواهد داشت.
چگونه خود را برای آزمون علوم پایه آماده کنیم؟
بعد از آشنایی با آزمون علوم پایه و شرایط آن، توجه دانشجویان به سمت نحوه آمادگی برای این آزمون جلب میشود.
جهت آمادگی در آزمون نیازی نیست از ابتدای دوران تحصیل شروع به حل تستها و مطالعه برای علوم پایه نمود؛ البته توصیه میشود دانشجویان پس از ورود به دانشگاه مطالب را به خوبی آموخته و صرفا برای گذراندن واحدها از آنان عبور نکنند.
برای تعیین مدت زمان مورد نیاز برای مطالعه آزمون باید هدف دانشجو از کسب نتیجه مشخص شود.
اگر قصد دارید در آزمون رتبه لازم برای استریت شدن را کسب کنید، بهتر است حداقل از دو ماه قبل خود را برای آزمون آماده کنید. البته بسته به میزان یادگیری شما در طول نیمسالهای گذشته این مدت ممکن است مقداری بیشتر یا کمتر شود.
اگر میخواهید صرفا در آزمون نمره قبولی را به دست آورید، حداقل یک ماه زمان برای مطالعه مطالب نیاز دارید. اگر زمان کمی تا آزمون باقی مانده، امید خود را از دست ندهید چراکه بسیاری از افراد توانستهاند در مدت یک الی دو هفته نیز در آزمون نتیجه مطلوب خود را کسب کنند.
از چه منابعی برای آزمون علوم پایه استفاده کنیم؟
یکی از مهمترین چالش دانشجویان انتخاب بهترین مرجع از میان گزینههای متعدد موجود است. منابع اصلی دروس غالبا حجم زیادی داشته و مطالعه آنها ممکن است کمی حوصلهسربر یا زمانبر باشند. پیشنهاد ما برای مطالعه مطالب علوم پایه دورههای آموزشیای است که به روش میکرولرنینگ تهیه شدهاند.
دورههای آموزشی درسمون با متد میکرولرنینگ مباحث را در کمترین زمان به دانشجویان ارائه میدهد و شما میتوانید پس از مشاهده ویدئوهای آموزشی با شرکت در آزمونکها میزان یادگیری خود را محک بزنید.
آزمون علوم پایه تنها چالش دانشجویان علوم پزشکی نیست ولی موفقیت در آن در ادامه تحصیل دانشجویان تاثیرگذار است. در این مقاله سعی کردیم هر سوالی که ممکن است برای شما در دوران علوم پایه مطرح شود را پاسخ دهیم؛ اگر سوال دیگری دارید میتوانيد در قسمت پایین همین مقاله از ما بپرسید تا در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت کنید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام اعلام نتیجه آزمون علوم پایه چقدر زمان میبرد؟؟